Zij is een astronoom: Hanny van Arkel
Our series of translations of the She’s an Astronomer interviews continues.

Hanny van Arkel
Hanny van Arkel is een 25-jarige lerares, die in het zuidoosten van Nederland woont met haar Duitse Herdershond Janey. Ze speelt gitaar en op het moment geeft ze muzieklessen op een basisschool in Heerlen, waar ze ook werkt aan het ontwerpen van wetenschapboxen (boxen met wetenschappelijke experimenten voor kinderen) en invalt waar nodig. Hanny ontdekte een object dat inmiddels bekend is als ‘Hanny’s Voorwerp’, toen ze in 2007 sterrenstelsels classificeerde op de Galaxy Zoo website. Sindsdien schrijft ze over haar avonturen opwww.hannysvoorwerp.com. (Foto: H. van Arkel).
- Hoe hoorde je voor het eerst over Galaxy Zoo?
Ik heb een passie voor muziek en speel zelf gitaar. Brian May (Queen’s gitarist) is een van de mensen die ik bewonder om zijn muziek en om wat hij schrijft op zijn website,www.brianmay.com. Vlak nadat het project van start was gegaan, schreef Brian erover op zijn website. Hij vertelde dat je wetenschappers kon helpen door mooie foto’s te sorteren en dat leek me wel interessant.
- Wat is je voornaamste betrokkenheid geweest in het Galaxy Zoo project?
Dat moet mijn ontdekking van ‘Hanny’s Voorwerp’ zijn en alles dat sindsdien gebeurd is. Ik classificeer ook nog, maar houd me voornamelijk bezig met het ‘verspreiden van de boodschap’ door interviews te doen met de (internationale) media. Ook geef ik lezingen over Hanny’s Voorwerp en Galaxy Zoo en werk ik bijvoorbeeld mee aan evenementen.
- Wat vind je het leukst van het meedoen aan Galaxy Zoo?
Een van de dingen die ik nog steeds het leukst vind, is dat mensen zonder wetenschappelijke achtergrond daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan echt wetenschappelijk onderzoek. Persoonlijk krijg ik er ook heel veel voor terug en dan heb ik het nog niet eens over alle leuke dingen die ik door mijn ontdekking mag doen. Ik heb veel geleerd over astronomie in het algemeen en m’n Engelse vaardigheden zijn er ook op vooruit gegaan. Ook heb ik mensen ontmoet op een Galaxy Zoo-bijeenkomst, die ik nu tot mijn beste vriendenkring reken.
- Wat is het meest interessante astronomische vraagstuk dat Galaxy Zoo zal helpen oplossen, denk je?
Buiten wat de onderzoeken naar Hanny’s Voorwerp zullen brengen, ben ik ook erg nieuwsgierig naar wat de ‘Peas’ (erwten) precies zijn, om twee voorbeelden te geven waarbij ik betrokken ben. Eigenlijk is het een moeilijke vraag, aangezien er veel dingen zijn die we kunnen leren en het project is zo’n succes… wie weet wat we nog meer zullen ontdekken in de toekomst?!
- Hoe/wanneer werd je voor het eerst geïnteresseerd in astronomie?
Ik ben altijd al heel leergierig geweest en ik vond alle vakken op school leuk. Ik heb astronomie nooit als vak gehad, maar ik herinner me wel een klein project erover op mijn basisschool. Verder vond ik het altijd al fascinerend om ’s avonds naar de lucht te kijken, ook al heb ik geen telescoop. Maar wat m’n interesse eigenlijk echt aangewakkerd heeft is Galaxy Zoo, in de zomer van 2007.
- Wat denk je dat de voornaamste belemmeringen zijn voor vrouwen, om betrokken te zijn bij astronomie?
Zijn die er? Ik bedoel, ik weet dat maar ongeveer een kwart van de professionele astronomen vrouw is, maar om eerlijk te zijn kan ik niets bedenken dat mij tegengehouden zou hebben.
- Heb je rolmodellen uit de astronomie?
Ja, ik heb de afgelopen twee jaar veel mensen ontmoet die ik bewonder. Op de eerste plaats, de leden van het Galaxy Zoo team. Buiten het bedenken van dit geweldige idee en het harde werk dat ze ervoor doen, zorgen ze ervoor dat de vrijwilligers zich betrokken voelen. Zo nemen ze bijvoorbeeld de tijd om uitkomsten begrijpelijk uit te leggen. Ook heb ik respect voor de dingen die Pamela Gay doet; zij is een goed voorbeeld van ‘een vrouw in de astronomie’. Verder heb ik eens een lezing gegeven met Cees de Jager en het was leuk om iemand zo betrokken te zien. Patrick Moore, uiteraard. En Brian May, omdat hij na al die jaren terug naar school is gegaan om z’n opleiding af te maken. Tot slot heb ik recentelijk met een aantal mensen van ASTRON (het Nederlands instituut voor radioastronomie) gewerkt en ik vond de manier waarop Joeri van Leeuwen kinderen leerde over pulsars erg inspirerend. Om er een paar te noemen.
This post is part of the ongoing She’s an Astronomer series on the Galaxy Zoo Blog is support of the IYA2009 cornerstone project of the same name (She’s an Astronomer). We are listed on the She’s an Astronomer website in their Profiles.
This Dutch translation is of course part of our effort to be truly international!
- Zooites:
- Hanny Van Arkel (Galaxy Zoo volunteer and finder of Hanny’s Voorwerp). Hanny’s interview in het Nederlands
- Alice Sheppard (Galaxy Zoo volunteer and forum moderator).
- Gemma Couglin (”fluffyporcupine”, Galaxy Zoo volunteer and forum moderator).
- Aida Berges (Galaxy Zoo volunteer – major irregular galaxy, asteroid and high velocity star finder). Entrevista de Aida en español
- Julia Wilkinson (”jules”, Galaxy Zoo volunteer. Frequent forum poster, and member of irregular and HVS projects).
- Researchers:
- Dr. Vardha Nicola Bennert (researcher at UCSB involved in Hanny’s Voorwerp followup and the “peas” project).
- Carie Cardamone (graduate student at Yale who lead the Peas paper).
- Dr. Kate Land (original Galaxy Zoo team member and first-author of the first Galaxy Zoo scientific publication; now working in the financial world).
- Dr. Karen Masters (researcher at Portsmouth working on red spirals, and editor of this blog series.)
- Dr. Pamela L. Gay (astronomy researcher and communicator based at Southern Illinois University).
Still to come in the series – more Galaxy Zoo volunteers and researchers. We’re not done yet!
I struggled my way thru trying to read this in Dutch (and understand it) and then found the link to the English translation. Doooooh.
Hehe, sorry but that made me smile! 😀 Hey Team, what happened to the other comments posted before the make-over? 😉
Hey – and I’m a purple monster! 😛 (I like).