Zij is een astronoom: Els Baeten

Our first She’s an Astronomer translation posted at the same time as the interview! Thanks Els.

Els Baeten

Els’s Interview in English.

Els Baeten (ElisabethB) woont in België, in de oude universiteitsstad Leuven. Ze studeerde enkele jaren geneeskunde maar besloot uiteindelijk dat dit  toch niet echt was wat ze wou doen. Ze werkt nu als secretaresse in een herverzekeringsmaatschappij.

Wanneer ze niet bezig is in de Zoo kan je haar vinden op festivals, concerten,  tentoonstellingen of in het theater. Ze houdt ook van lezen en brengt veel tijd door met haar familie, vrienden en hun kinderen.

  • Waar hoorde je het eerst over Galaxy Zoo ?

In juli 2007 zag ik een artikel op de site van New Scientist over een nieuw internet project : Galaxy Zoo. Mijn eerste reactie was : Dat ziet er goed uit ! Vanaf het eerste moment was ik helemaal verkocht en ik ben sindsdien actief betrokken bij de meeste projecten.

  • Wat zijn je belangrijkste verwezenlijkingen binnen Galaxy Zoo?

Eerst en vooral natuurlijk het classificeren van sterrenstelsels in Galaxy Zoo 1 en 2. En ik vond de speciale zoektochten naar botsende sterrenstelse (mergers), Peas en Voorwerpjes heel leuk om te doen.

Mijn bijdrage aan het Peas paper was dat ik er een heleboel gevonden heb. En je naam vermeld zien staan in een wetenschappelijk paper doet je toch wel wat.

Ik ben ook erg geïnteresseerd in zwaartekrachtlenzen en ik hoop echt dat enkele van onze vondsten the real deal zullen zijn!

Voor het ogenblik heb ik het naar mijn zin met Merger Zoo en de Barred Spirals (balkspiralen). En als  ik echt wil ontspannen ga ik op asteroïdenjacht. Zou het niet geweldig zijn : een asteroïde die Galaxy Zoo heet!

  • Wat vind je het leukste aan Galaxy Zoo ?

Ik vind het fantastisch dat mensen van totaal verschillende achtergronden kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is ook geweldig om deel uit te maken van een team van enthousiaste mensen van alle uithoeken van de wereld. En ik had nooit gedacht dat ik zo veel nieuwe vrienden zou vinden.

  • Wat is de meest interessante astronomische vraag die Galaxy Zoo zal kunnen oplossen ?

Ik denk dat er een groot aantal vragen beantwoord zal worden dankzij de resultaten van Galaxy Zoo. En dan vooral vragen waar niemand ooit aan gedacht had. Vragen die opduiken wanneer heel veel nieuwsgierige mensen enorme massa’s gegevens doorzoeken. Galaxy Zoo gooit zo ook de deur open voor andere gebieden van wetenschappelijk onderzoek

  • Hoe en wanneer kwam je voor het eerst in contact met astronomie?

Als klein kind zag ik overal rondom mij dat wetenschap bij het leven van iedere dag hoorde. Mijn twee grootvaders waren gretige lezers die hun kennis over en liefde voor de natuur met veel enthousiasme met hun kleinkinderen wilden delen.

Ik zag de eerste maanlanding in mijn pyjama, samen met de hele familie. Mijn zus, broer en ik hadden een heel groot boek over de geschiedenis van de aarde, ook met een gedeelte over het zonnestelsel en de sterren. Ik heb ook hele mooie herinneringen aan Cosmos van Carl Sagan waar we met de hele familie naar keken.

En op heldere warme zomerdagen lieten onze ouders ons heel laat opblijven om te kijken naar de sterren en een toevallige meteoor.

Sterren en planeten en alles wat er rondom ons bestaat zijn altijd een deel van mijn wereld geweest.

  • Wat zijn de (eventuele) obstakels voor de deelname van vrouwen in de astronomie ?

Toen ik naar school ging, nochtans een traditionele meisjesschool, had ik nooit het gevoel dat wetenschappen en wiskunde niets voor meisjes waren. Het waren gewoon vakken waar sommige meisjes goed in waren. Maar in het algemeen is het toch nog steeds moeilijker voor vrouwen om een wetenschappelijke carrière, of eender welke carrière, uit te bouwen.

Maar zoals je kan zien zijn er in de Galaxy Zoo heel wat vrouwen van alle leeftijden en achtergronden. Dus zullen we er wel komen, uiteindelijk.

  • Heb je rolmodellen in de astronomie ?

Ik zou het woord rolmodel niet echt gebruiken maar ik bewonder de Zookeepers en de andere betrokken astronomen voor het bedenken van dit geweldige idee en de manier waarop ze telkens weer nieuwe projecten aanreiken. Ik bewonder heel speciaal de manier hoe ze hun kennis met ons delen en het belang dat ze aan onze bijdragen hechten.

Tenslotte zou ik nog graag mijn zus Veerle willen bedanken voor haar hulp bij het schrijven van deze blog post en Edd voor de foto.

Els’s Interview in English.


This post is part of the ongoing She’s an Astronomer series on the Galaxy Zoo Blog is support of the IYA2009 cornerstone project of the same name (She’s an Astronomer). We are listed on the She’s an Astronomer website in their Profiles.

Still to come in the series – more Galaxy Zoo volunteers and researchers, it might be December 2009 – but we’re going to keep going for a few months more!

Tags:

About karenlmasters

Professor of Astronomy and Physics at Haverford College, USA. Project Scientist for Galaxy Zoo. Spokesperson for the Sloan Digital Sky Survey. Busy having fun with astronomy!

Trackbacks / Pingbacks

  1. Zij is een astronoom: Els Baeten | Astroblogs - December 15, 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: